Artikler

I dette afsnit samler Piberyger.dk en række artikler om piber, tobak og piberygning. En del af artiklerne kan tilgås fra andre af hjemmesidens afsnit/undersider, men her er de samlet overskueligt og inddelt efter emne.
Der vil fra tid til anden tilgå nye artikler der alle er skrevet af Piberyger.dk’s redaktør.

Klik på overskriften eller det evt. tilknyttede foto.

PIBERNE

Saint Claude

Det var her – i den lille og afsides beliggende by i de franske Jurabjerge, at den første bruyerepibe blev skåret. Siden gik det stærkt med op til 5.000 mennesker beskæftiget med at fremstille piber. Sådan er det ikke længere.

Kriswill – historien

Kriswill er historien om et dansk pibe-eventyr, der frembragte nogle af de allermest interessante piber. Grundlæggerens søn Jens Kris, selv direktør frem til 1975, har bidraget med baggrundsoplysninger til denne artikel.

Chacom – en moderne virksomhed der bygger på tradition

Chacom er den måske mest traditionsrige franske pibefabrik, grundlagt allerede i 1825, og er i dag den absolut betydeligste af de overlevende fabrikker i Saint Claude. Besøg fabrikken og mød den unge direktør Antoine Grenard.

TOBAKKEN

Tobak i Horsens i 300 år

Horsens var gennem 300 år en af Danmarks førende tobaksbyer. Læs hele historien fra 1688, hvor den første tobaksspinder etablerede sig i byen, til den sidste fabrik blev lukket i 2000.

Tobakken fra “Tågernes Dal”

Underligt – men ikke desto mindre en kendsgerning: I en fjernt beliggende, fugtig dal i de belgiske Ardennerbjerge er der blevet dyrket tobak gennem århundreder. Og bliver det stadig. Endda en aldeles udmærket tobak.

Herfra kommer verdens mest sjældne tobak

Perique er verdens mest sjældne tobak, der kun kan dyrkes på et lille område ved Mississippifloden i Louisiana, USA. Her har Piberyger.dk været på besøg, talt med avlerne og hørt hvordan det nær var gået helt galt.

PÅ MUSEUM

Musee de la pipe et du diamant

På pibemuseet i Saint Claude kan man følge hele historien fra den første bruyerepibe blev skåret her i byen i midten af 1800-tallet og frem til storhedstiden i 1970-erne. Men også nutiden får sit, idet museet rummer logesalen for det stadig aktive pibebroderskab i Saint Claude.

Amsterdam Pipe Museum

Det meget interessante hollandske pibemuseum viser piber fra mere end 2500 år – fra tidlige sydamerikanske/poræcolumbianske lerpiber via eksotiske piber fra hele verden frem til den europæiske pibetradition. Især samlingen af hollandske lerpiber er imponerende.

Danmarks Industrimuseum

Der findes ikke noget dansk pibemuseum, selvom dette, verdens mest piberygende land har fostret verdensberømte pibemærker og individuelle pibemagere og har en lang tradition for tobaksproduktion. Men en del af tobaksproduktionens historie kan man dog se på Danmarks Industrimuseum i Horsens.

Den gamle By

Fra 1750, hvor Kong Frederik 5. anerkendte det første tobakslaug, og mindst 100 år frem var tobaksforretningen en uundværlig del af butikslivet i enhver dansk provinsby – og dermed også i Den Gamle By i Aarhus, hvor laugsskiltet med tre forgyldte tobaksruller pryder facaden.