Musee de la Pipe et du Diamant

Musee de la Pipe et du Diamant i Saint Claude ligger lige ved siden af byens imponerende domkirke og er som navnet antyder museum både for piberne og for byens lange historie for diamantslibning – men det er klart piberne der dominerer. Og også diamantsliberne i tableauerne ryger selvfølgelig pibe.
Her kan man følge hele historien fra midten af 1800-årene, hvor den første pibe i bruyere blev skåret i Saint Claude, op til i dag via instruktive tableauer og bogstavelig talt tusindvis af smukke, sjældne eller bare sjove piber.

Pibeindustrien, der på sit højdepunkt beskæftigede mindst 5.000 medarbejdere hos et halvt hundrede producenter, præger naturligvis udstillingen – men der er også blevet plads til talrige eksempler på den kombination af billedskærerkunst og pibemageri, der har resulteret i at alverdens berømtheder er portrætteret – som pibehoveder..
Samlingen kommer dog længere omkring end blot til Saint Claude. Adskillige montrer er forbeholdt eksotiske rygeredskaber fra store dele af verden, herunder en større samling af både præcolumbianske og senere indianske piber foruden piber fra både Afrika og Asien.

Museets bygning rummer også logesalen (til højre) for det ærværdige og mere end 100 år gamle pibebroderskab Confrerie des Maitres Pipiers de Saint Claude, der ud over lokale pibemagermestre optager andre, der har gjort en særlig indsats for piberygningen.
På museet er udstillet piber tilhørende alle optagne logebrødre, bl.a. danske Ole W .Ø. Larsen.

Musee de la Pipe et du Diamant
1 Place Jacques Faizant
Saint Claude

Åbningstider:
Maj-September: Alle dage 9.30-12 og 14-18.30
1. oktober-12. november samt 20. december-30. april: Alle dage 14-18 (undtagen helligdage)