My Own Blend

Den mest markante udvikling i dansk tobaksproduktion knytter sig til My Own Blend. Det startede i 1939, da tobakshandler Poul Olsen, der havde tobaksforretning og tobaksblanderi ved Østerport i København, tilbød sine kunder at få blandet personlige tobakker efter egne ønsker og opskrifter.

Efter Nordisk Tobakskompagni/Skandinavisk Tobakskompagnis – nu Scandinavian Tobacco Groups – overtagelse har konceptet udviklet sig til en industri, der omfatter tusindvis af forskellige tobaksblandinger, hvoraf nogle standardblandinger serieproduceres og kan fås hos velassorterede tobakshandlere, mens andre fremstilles individuelt i begrænsede oplag til enkelte lokale tobakshandlere (og ofte bærer lokale navne), og endnu andre blandes på bestilling til enkelte kunder

NTG Lasse Berg
Tobaksmester Lasse Berg, her med sin medarbejder Didde Christensen, viderefører arven fra
Poul Olsens tobaksblanderi: Mindst 40.000 tobaksblandinger er det blevet til siden 1939
– hvoraf ca. 9.000 fortsat fremstilles på Scandinavian Tobacco Groups fabrik i Assens.

My Own Blend kompenserer i høj grad for, at der er forsvundet mange kendte kvalitetstobakker gennem den seneste snes år – i kraft af  ofte meget vellykkede efterligninger af hedengangne tobaksmærker. En del af My Own Blends tobakker er desuden fuldgode erstatninger for eksklusive tobakker, fx Rattray’s – men ca. 25 pct. billigere fordi de ikke har været en omvej over Tyskland for at blive pakket og dermed pålagt importmoms.

Varemærket My Own Blends udbredelse har desuden medført, at stort set enhver dansk provinsby med respekt for sig selv har mindst én tobaksforretning, der fører My Own Blend. Som dansk piberyger er man derfor ikke så ringe stillet endda.

Men.. det er ikke nemt at orientere sig i det tilgængelige udvalg. At det er kundernes/tobakshandlernes ønsker, der afspejler udvalget af My Own Blend, betyder naturligvis at der er tale om endog meget forskellige tobakker – fra kraftige til meget milde, fra rene tobakker til blandinger med kraftig flavour. Der findes pt. 9.000 forskellige blandinger! Så hvis man er i tvivl om, hvad navnet eller koden på dåsen dækker over, må man bede tobakshandleren om at vippe låget af, så man i det mindste kan få et førstehåndsindtryk via næsen.

Standardblandinger

My Own Blends standardblandinger, hvoraf de fleste kan fås hos velassorterede tobaksforretninger landet over, omfatter pt. 21 forskellige tobakker. Hovedparten af standardblandingerne er tilpasset en “moderne smag” – dvs. flavoured med diverse smagsgivere. Men en god håndfuld af My Own Blends standardblandinger er kvalitetstobakker uden kunstige smagsstoffer, og de er hver for sig udmærkede tobaksoplevelser. De kan findes blandt de tobakker, der er afprøvet og beskrevet her på hjemmesiden – med direkte links nederst på siden.

En oversigt over My Own Blends pt. 21 tilgængelige standardblandinger kan ses her.  

Individuelle blandinger

Listen over My Own Blends individuelle blandinger omfatter som ovenfor nævnt 9.000 forskellige, hvoraf de allerfleste fremstilles til enkelte kunder eller forretninger. Men en del  af de individuelle blandinger kan dog købes hos flere end en enkelt tobakshandler. Det gælder bl.a. følgende:

25
En ægte curley cut/spun cut tobak. Tobakkerne, der her består af modne Virginia- og en del Kentuckytobak, er fast spundet med dæksblade til et fast reb. Efter fermentering skæres tobakken i skiver ca. af størrelse som en 1-krone, der hver især udgør sin egen lille tobaksblanding.

43
Forbilledet er Rattray’s Marlin Flake. Også i denne efterligning er der tale om en kraftig blanding af mørk Virginia, en smule Cavendish og en del Perique. Skæringen er også den samme med meget lange og ret løse flakes.

Big Coin
Her er forbilledet Escudo/Dunhill’s De Luxe Navy Rolls, dvs. en cut roll tobak fast rullet af både lyse og lagrede Virginiatobakker tilsat en ikke ubetydelig mængde Perique.

Brun Cap
Den brune Capstan var “storebroderen” til Gul og Blå Capstan og produceres ikke længere. My Own Blends efterligning minder dog meget om den med en smule Kentuckytobak som supplement til de lagrede Virginiatobakker. Den fås imidlertid ikke som flakes, men alene som ready rubbed/skåret tobak.

Hvis man ønsker at købe en af disse tobakker eller andre blandinger fra My Own Blend, må man spørge en tobakshandler, der har My Own Blend skiltet i vinduet. Og hvis den ikke er på hylden – så bed ham om at skaffe den hjem.

Skårne virginia
Flakes
Curly Cut/Navy cut
Mixtures
Øvrige
In memoriam