My Own Blend

Den mest markante udvikling i dansk tobaksproduktion knytter sig til My Own Blend. Det startede i 1939, da tobakshandler Poul Olsen, der havde tobaksforretning og tobaksblanderi ved Østerport i København, tilbød sine kunder at få blandet personlige tobakker efter egne ønsker og opskrifter.

Efter et halvt århundrede ved Østerport blev Poul Olsens forretning i 1989 solgt til tobaksfabrikken A&C Petersen, Horsens. I 1999 blev denne virksomhed imidlertid til en del af BAT, British American Tobacco, der i forvejen havde interesser i Skandinavisk Tobakskompagni, og året efter blev fabrikken i Horsens lukket. Efter Skandinavisk Tobakskompagnis – nu Scandinavian Tobacco Groups – overtagelse har konceptet udviklet sig til en industri, der omfatter tusindvis af forskellige tobaksblandinger, hvoraf nogle standardblandinger serieproduceres og kan fås hos velassorterede tobakshandlere, mens andre fremstilles individuelt i begrænsede oplag til enkelte lokale tobakshandlere (og ofte bærer lokale navne), og endnu andre blandes på bestilling til enkelte kunder

NTG Lasse Berg
Tobaksmester Lasse Berg, her med sin medarbejder Didde Christensen, viderefører arven fra
Poul Olsens tobaksblanderi: Mindst 40.000 tobaksblandinger er det blevet til siden 1939
– hvoraf ca. 9.000 fortsat fremstilles på Scandinavian Tobacco Groups fabrik i Assens.

My Own Blend kompenserer i høj grad for, at der er forsvundet mange kendte kvalitetstobakker gennem den seneste snes år – i kraft af  ofte meget vellykkede efterligninger af hedengangne tobaksmærker. En del af My Own Blends tobakker er desuden fuldgode erstatninger for eksklusive tobakker, fx Rattray’s – men ca. 25 pct. billigere fordi de ikke har været en omvej over Tyskland for at blive pakket og dermed pålagt importafgift.

Varemærket My Own Blends udbredelse har desuden medført, at stort set enhver dansk provinsby med respekt for sig selv har mindst én tobaksforretning, der fører My Own Blend. Som dansk piberyger er man derfor ikke så ringe stillet endda.

Men.. det er ikke helt nemt at orientere sig i det tilgængelige udvalg. At det er kundernes/tobakshandlernes ønsker, der afspejler udvalget af My Own Blend, betyder naturligvis at der er tale om endog meget forskellige tobakker – fra kraftige til meget milde, fra rene tobakker til blandinger med kraftig flavouring. Der findes pt. 9.000 forskellige blandinger! Så hvis man er i tvivl om, hvad navnet eller koden på dåsen dækker over, må man bede tobakshandleren om at vippe låget af, så man i det mindste kan få et førstehåndsindtryk via næsen.

Standardblandinger

My Own Blends standardblandinger, hvoraf de fleste kan fås hos velassorterede tobaksforretninger landet over, omfatter godt en snes forskellige tobakker. Hovedparten af dem er tilpasset en “moderne smag” – dvs. flavoured med diverse smagsgivere. Men en god håndfuld af My Own Blends standardblandinger er kvalitetstobakker uden kunstige smagsstoffer, og de er hver for sig udmærkede tobaksoplevelser. De kan findes blandt de tobakker, der er afprøvet og beskrevet her på hjemmesiden.

En oversigt over My Own Blends standardblandinger kan ses her.  

Individuelle blandinger

Listen over My Own Blends individuelle blandinger omfatter som ovenfor nævnt 9.000 forskellige, hvoraf de allerfleste fremstilles til enkelte kunder eller forretninger. Men en del  af de individuelle blandinger kan dog købes hos flere end en enkelt tobakshandler – eller bestilles hjem hos enhver forhandler, der har My Own Blend-skiltet i forretningen. Det gælder bl.a. nedenstående, der for nogles vedkommende fås under andre numre eller navne. Bemærk at alle de her nævnte tobakker er rene tobakker uden kunstig flavouring.

20
En skåret, ren Periquetobak – dvs. rygning ikke kan anbefales i ren form! Men velegnet som blandingstobak, når andre tobakker skal peppes lidt op med sådan cirka max. 15 procent Perique.

25
En kopi af “Three Nuns” (der indtil for nylig blev produceret af ST-Group/My Own Blend, inden varemærket overgik til Macbaren). En ægte curley cut, dvs. spunden tobak med små skiver, der hver især udgør sin egen blanding af moden Virginia og lidt Kentucky.

42
En klassisk flake bestående hovedsageligt af modne Virginiatobakker, der er tilsat både en smule Kentucky og lidt Cavendish.

43
Forbilledet er Rattray’s Marlin Flake. Også i denne efterligning er der tale om en kraftig blanding af mørk Virginia, en smule Cavendish og en del Perique. Skæringen er også den samme med meget lange og ret løse flakes.

45
En ren Virginia-flake, der nok mest appellerer til piberygere, der foretrækker en ret sød og ikke alt for kraftig tobak – eller ryger mere eller mindre uafbrudt.

46
En lidt kraftigere tobak end “45”, dvs. af medium styrke.

47
En ren Burleytobak med denne tobaks karakteristiske mørke, let kaffe/nøddeagtige smag – og dermed en ret usædvanlig smagsoplevelse i forhold til de fleste andre tobaksmærker.

51
En flaketobak med hovedsageligt Virginiatobak tilsat Kentucky og en smule Perique. Lidt kraftigere end både “45” og “46”.

55
En ren Burleytobak – som “47” men en anelse kraftigere i smagen.

61
Orliks forsvundne “Dark Strong Kentucky” er i denne version stadig en meget kraftig tobak. Modne Virginiatobakker og en god portion røget Kentucky, lagret under pres og skåret i flakes.

800V
Forskellige modne Virginiatobakker, lidt Perique og en smule irsk Cavendish, hvor sidstnævnte tilfører tobakken en let parfumeret aroma.

800Ø
Klassisk engelsk mixture på basis af Virginia tilsat Latakia og orientalske tobakker, der er afrundet med en smule Cavendish.

1930
En (næsten) klassisk engelsk mixture med indhold af Virginia og Latakia – men uden orientalske tobakker, idet det krydrede islæt her udgøres af Kentucky og afrundes med Cavendish.

1970
Rene Virginiatobakker, lyse og lidt mere modne, tilsat lidt sort Cavendish gør denne tobak til en blid og lidt sød oplevelse.

3005
Virginiatobakker af forskellig modningsgrad krydret med Latakia og sødet let med Cavendish – dvs. en relativt let tobak, der er velegnet for den ikke så garvede mixtureryger.

5610
..er postnummeret for Assens (hvor Scandinavian Tobacco Groups tobakker produceres). Men tobakken er en engelsk inspireret mixture med 40 procent Latakia foruden moden Virginia og lidt Cavendish. Tobakken kommer som stænger i en lidt løsere struktur end “plugs” og er beregnet til at rubbes mellem hænderne inden stopning.

Best Blend
Rene modne, skårne Virginiatobakker med en naturlig sødme, der imidlertid ikke gør det til en decideret sød tobak. Men heller ikke nogen overvældende smagsmæssig oplevelse.

Big Coin
Her er forbilledet Escudo/Dunhill’s De Luxe Navy Rolls, dvs. en cut roll tobak fast rullet af både lyse og lagrede Virginiatobakker tilsat en ikke ubetydelig mængde Perique. Efter denne hjemmesidebestyrers mening en fantastisk dejlig tobak!

Blue Queen
En helt klassisk engelsk mixture med Virginia, Kentucky, Latakia og Perique plus en pæn andel orientalske tobakker. En ret kraftig tobak.

Brown Plug
Orlik Brown Sliced eksisterer ikke længere, men denne tobak, der kommer som “plugs” – dvs. i pressede rektangulære stykker, der er beregnet til at rubbes mellem hænderne inden stopning – kommer meget tæt på. Hovedbestanddelen er modne Virginiatobakker tilsat lidt Cavendish.

Brun Cap
Den brune Capstan var “storebroderen” til Gul og Blå Capstan og produceres ikke længere. My Own Blends efterligning minder dog meget om den med en smule Kentuckytobak som supplement til de lagrede Virginiatobakker. Den fås imidlertid ikke som flakes, men som ready rubbed/skåret tobak.

BS 759
My Own Blends “genopliven” af den hedengangne “Balkan Sobranie 759”, dvs. en engelsk mixture med Virginia, Latakia og Cavendish.

BS Hvid
Også en Balkan Sobranie-remake. Her “White Balkan Sobranie” der i modsætning til “BS 759” er tilført en god portion orientalske tobakker. En helt typisk engelsk mixture.

C 44 (Curly 44)
“Caledonian Black” var en af A&C Petersens mest populære tobakker før år 2000, da Horsensfabrikken (som også ejede My Own Blend) lukkede og blev opslugt af ST-Group. Den er her genskabt med samme ingredienser: Virginia og Cavendish – og med samme skæring, dvs. en blanding af skåret tobak og skiver af spunden tobak.

D2771
Virginia og Burley i et samspil, der minder meget om den hedengangne Ogden’s “St. Bruno Flake”. Her er dog tale om en ready rubbed tobak.

D3774
Forbilledet er Rattray’s “Old Gowrie”, hvor den modne Virginiatobak og Perique er suppleret med en smule sort Cavendish.

Dark Pearl
En genoplivning af den nu forsvundne Orliks “Bull’s Eye”, dvs. en blanding af lyse og modne Virginiatobakker og Perique, der efter presning og lagring indgår i en roll cut tobak med en kerne af Cavendish.

Dark Plug
Virginia, Burley og Cavendish plus en smule Kentuckeytobak, lagret og presset i “plugs”. Dvs. rektangulære stykker, der er beregnet til at rubbes mellem hænderne inden stopning – en metode, der i modsætning til flakes er egnet til fremstilling af begrænsede mængder ad gangen.

Garrick
Denne klassisk mixture fra det engelske firma Lambert & Butler var mange mixturerygeres foretrukne i forrige århundrede – men firmaet fremstiller nu kun cigaretter (“L&B”). Det råder My Own Blend bod på med denne blanding af Virginia, Latakia, Perique og Cavendish.

Hamilton
“Greve Hamilton” er en af Sveriges mest populære pibetobakker og fremstilles i dag af ST-Group, der også ejer My Own Blend – hvis version er denne tobak. En blanding af rene Virginiatobakker tilsat lidt Cavendish giver en ret sød og mild tobak.

Odin
Hovedsageligt Virginiatobak tilsat en del Kentuckytobak, der giver tobakken en fyldig og lidt krydret smag.

Old Belt RR
En banding af modne Virginiatobakker fra Old Belt i Virginia og North Carolina, lagret, presset og ready rubbed.

PO
En ganske kraftig engelsk mixture. Ganske vist uden orientalske tobakker, men Virginiatobakken er suppleret med en god portion af både Latakia og Perique foruden lidt Cavendish.

Rød Cale
Red Caledonian (også fra A&C Petersen, inden fabrikken blev opslugt af ST-Group), her genoplivet med sit originale indhold af Virginia, Kentucky, orientalske tobakker og Cavendish.

Square Flake
Ren moden Virginiatobak i en meget speciel skæring, hvor de enkelte flakes (der normalt skæres i længderetningen af de pressede tobaksblade) her er skåret på tværs i kvadratiske flakes. En noget sødlig tobak.

Tre Nonner
My Own Blends kopi af “Three Nuns” – i virkeligheden præcis samme tobak, fra før produktionen overgik til Macbaren. Identisk med “25” – se ovenfor.

Vintage Flake
En ren Virginiatobak af medium styrke, der minder en del om “45”, men er lagret i længere tid. Stadig en temmelig sød tobak.

Hvis man ønsker at købe en af disse tobakker eller andre blandinger fra My Own Blend, må man spørge en tobakshandler, der har My Own Blend skiltet i vinduet. Og hvis den ikke er på hylden – så bed ham om at skaffe den hjem.

Skårne virginia
Flakes
Curly Cut/Navy cut
Mixtures
Øvrige
In memoriam