Tobaksmærker

Gl_By_20Der var engang, da enhver by havde sin egen
tobaks-specialforretning – i mange tilfælde
med egen produktion af røgtobak og skrå.
Begge typer blev spundet og opbevaret i ruller,
som det ses i stiliseret og forgyldt udgave
på det traditionelle tobakshandlerskilt.
(Foto fra Den Gamle By i Århus)

Udvalget af pibetobakker både på det danske marked og i resten af verden er gået voldsomt tilbage, siden Paul C. Olrik for et halvt århundrede siden udgav sin lille bog ”Tobakskrukken – En karakteristik af 125 kvalitets-pibetobakker”. En stor del af disse tobakker produceres ikke længere, for andres vedkommende fås de ikke længere i Danmark.

NTG lagerTil højre moderne tobaksproduktion: Færdigvarelageret på Scandinavian Tobacco Groups fabrik i Assens.

Den almindelige rationalisering i tobaksbranchen har i nogen grad ensrettet udvalget i retning af temmelig uinteressante tobakker. Men der er heldigvis undtagelser. Scandinavian Tobacco Group (med fabrik i Assens) er i dag verdens største producent af pibetobakker og fremstiller nogle af verdens kendteste og bedste pibetobakker på licens, herunder både Dunhill,  Rattray’s og Peterson.
Og heldigvis er en del af de forsvundne tobakker alligevel ikke helt væk. My Own Blend (også ST Group) kan – blandt mange andre, både standard- og individuelle blandinger – også fremstille særdeles gode efterligninger af tobaksmærker, der er forsvundet fra det danske marked. Se My Own Blend.

Mac Baren er en anden stor dansk producent af pibetobakker. Tobaksfabrikken Harald Halberg i Svendborg lancerede for en lille menneskealder siden Mac Baren’s Mixture (trods navnet cirka så skotsk som en fynsk rygeost), der blev en så stor succes, at både firmaet og dets øvrige produkter senere antog navnet Mac Baren. Siden har fabrikken fremstillet tobakker til den meget jævne smag – indtil for få år siden, hvor man også begyndte at satse på tobakker af bedre kvalitet. Det er efterhånden blevet til en god håndfuld interessante tobakker, der alle bærer betegnelsen HH (for Harald Halberg) i forbindelse med navnet. Desuden har Mac Baren overtaget produktionen (på licens) af de oprindeligt engelske gul og blå Capstan og Three Nuns.

På denne hjemmeside omtales flere end 100 forskellige kvalitetstobakker. Tobaksproducenter og -forretninger må  ifølge dansk lov ikke bringe fotos og beskrivelser af tobaksprodukter – modsat Piberyger.dk, der er en journalistisk og ikke-kommerciel udgivelse.
De omtalte tobakker kan for de flestes vedkommende købes i Danmark – måske.. Opkøb og sammenlægninger i tobaksbranchen ændrer hele tiden det tilgængelige udvalg, ligesom der bliver færre velassorterede tobaksforretninger. Så der er ingen garanti..

Udvalget er strengt subjektiv, idet der findes en del andre mærker. De fleste af dem er ikke kvalitetstobakker, andre adskiller sig ikke fra andre kendte mærker, og nogle kender jeg bare ikke. Alle de omtalte tobakker er personligt afprøvet og beskrevet, men der er ikke givet karakterer  til de enkelte tobaksmærker. De er nemlig alle sammen værd at prøve – hvilket man så kan gøre og evt. selv tildele stjerner til sine favoritter.

Bemærk at udvalget af tobakker med flavouring er meget begrænset, fordi jeg generelt mener, at der er så mange muligheder for at tilføre smag via valg af tobakstyper, fermentering, ristning osv. at kunstige smagstilsætninger i de fleste tilfælde ikke giver mening.

Man finder de enkelte tobaksmærker her – inddelt efter type:

Skårne Virginia
Flakes
Curly Cut/Navy Cut
Mixtures
Øvrige
In memoriam
My Own Blend