Stanwell

Under besættelsen, i 1942, startede Poul Nielsen sin produktion af piber i landsbyen Kyringe mellem Sorø og Holbæk – under mærkenavnet Kyringe. Det var efterhånden blevet umuligt at opdrive bruyere, men de danske skove er fulde af bøgetræer – og netop bøgetræet er, om ikke helt så let og hårdt som bruyeren så dog rimeligt velegnet til formålet, og der var god afsætning for bøgetræspiberne med spids af syntetisk gummi..

Mere populære blev dog de piber af bruyere, som Poul Nielsen naturligvis omstillede til så snart importen kom i gang igen. De blev afsat under navnet Stanwell, der alene blev valgt for at signalere ”engelsk” kvalitet. Man anvendte det kongekronede “S” som mærke, og fabrikkens logo blev tegningen af en typisk London-hestedroske for at understrege det ”engelske” præg. Ligesom Poul Nielsen i øvrigt selv tog efternavnet Stanwell. Fra slutningen af 1940’erne beskæftigede fabrikken en snes medarbejdere.

Stanwells mest betydningsfulde og kendte designer blev Sixten Ivarsson, som arbejdere for virksomheden gennem 35 år. Hans ”freehands” piber, der blev fremstillet i serier, betød en sand revolution særligt i USA og medførte en massiv eksport, der i meget høj grad cementerede Danmarks ry som pibe-nation. Ivarsson designede desuden for Stanwell en række andre modeller, der hver for sig blev store succeser og hvoraf nogle blev solgt i antal over en million eksemplarer. Men også andre dygtige pibemagere skabte pibemodeller for Stanwell, herunder Poul Winsløw, Jess Chonowitsch og Tom Eltang, og en række andre pibemagere samarbejder fortsat med Stanwell bl.a. om designet af den traditionelle årspibe.

I 1965 flyttede fabrikken til Borup og beskæftigede på det tidspunkt flere end 40 medarbejdere. Kort før Poul Stanwells død i 1982 blev firmaet solgt til en gruppe, der bl.a. omfattede Nordisk Tobakskompagni/Skandinavisk Tobakskompagni – nu Scandinavian Tobacco Group, der fortsat er indehaver af mærkenavnet Stanwell. I dag er Stanwell alene et mærkenavn. Fabrikken i Borup lukkede ved årsskiftet 2009-10, og produktionen foregår nu i Italien på pibefabrikken Barontini i Livorno. Kvalitetskontrol, påsætning af mærker og forsendelse foregår fra Scandinavian Tobacco Groups fabrik i Assens, hvor man også opbevarer matrix’erne for samtlige Stanwell-modeller, der er produceret.

Inden fabrikken lukkede overtog Stanwell produktionen af piber fra bl.a. W. Ø. Larsen, ligesom man producerede piber af mærket Orlik (det tidligere hæderkronede engelske firma er for længst lukket, og mærkenavnet tilhører nu Scandinavian Tobacco Group). Disse og andre mærker, der blev fremstillet i Borup, eksisterer ikke længere.

En meget bred serie af traditionelle pibemodeller har altid været en vigtig del af fabrikkens udvalg, omfattende flere end halvtreds klassiske modeller, ofte med små karakteristika typiske for Stanwell. Piberne sælges som sandblæste, i den såkaldte royal mat version eller en blankpoleret finish. Stanwells sub-brand, dvs. de knapt så fornemme piber, sælges under mærkenavnet Royal Danish, hvor det kronede “S” er erstattet af en stiliseret krone.

Pibemærker