Savinelli

I 1876 åbnede Achille Savinelli en forretning med piber og tobak i centrum af Milano. Hans to brødre fulgte snart efter med en tilsvarende butik i Genova. Begge forretninger gik strygende og blev snart kendt for deres gode kvalitet og service, og ret hurtigt besluttede man sig for at tilbyde piber af eget mærke, fremstillet på andre fabrikker.

I 1920 begyndte Carlo, søn af Archille Savinelli, at arbejde i firmaet og besluttede at starte egen produktion af piber. Efter en snes år med mere beskeden produktion grundlagde Savinellifamilien i 1948 en ny fabrik med omkring 15 ansatte med hjemsted i Molina di Barasso nord for Milano. De bedste af fabrikkens produkter blev markedsført under navnet Savinelli.

Produktionen voksede i løbet af 1950’erne og 60’erne, og på trods af den generelle nedgang i markedet for piber beskæftiger fabrikken stadig omkring 70 medarbejdere og er dermed den største pibefabrik i Italien. Omkring en tredjedel af produktionen sælges under mærkenavnet Savinelli, mens de lidt ringere sorteringer sælges under navne som Oskar, Herkules og Sigla. Fabrikken er fortsat ejet af familien.

De originale Savinelli-piber har en tydeligelighed med piber fra Dunhill og andre traditionelle pibemærker. I tidens løb er udviklet 48 forskellige modeller, der hver for sig kommer i mange forskellige former for finish. Produkterne er desuden opdelt i serier, hvor Punto D’oro har størst lighed med Dunhill-piberne – og den gyldne prik er placeret på samme sted som Dunhills hvide prik. Mens fx Capri-serien udmærker sig ved en meget smuk og usædvanligt dyb sandblæst finish (foto).

Ud over serierne producers også unika, dvs. håndskårne og mere specielle piber under navne som Artisan og Autograph. Og for de allermest kræsne rygere desuden piber med specielle åretegninger og i usædvanlige designs.

Pibemærker