In memoriam

Der er forsvundet mange tobakker fra det danske (og internationale) marked gennem de seneste tyve år – her i blandt en stor del af dem, der har givet denne hjemmesidebestyrer stor og tilbagevendende glæde siden det første stop for halvtreds år siden. Det tjener intet formål at begræde dét. Men man har da lov at have sine minder, så på denne side omtales nogle få af de mest mindeværdige.

Escudo
AVJ_1870Runde skiver på størrelse med en femkrone. En cut roll tobak, rullet ret fast af både lyse og lagrede Virginiatobakker tilsat en ikke ubetydelig mængde ægte Periquetobak, der tilsammen giver en ganske unik og uforlignelig smag og aroma. Kort sagt en fantastisk, dansk produceret, tobak som (guderne må vide hvorfor) ikke længere kan købes i Danmark.. men til gengæld andre, fjernere steder. Fx i New York!
Der er dog trøst at hente: Dunhill’s De Luxe Navy Rolls er identisk, fremstillet af samme tobakker på samme anlæg hos Scandinavian Tobacco Group i Assens, hvor man også fremstiller Escudo (men altså kun til eksport). Tobakken fås desuden hos visse tobakshandlere i en My Own Blend-kopi under navnet Big Coin. Den virker lidt løsere i konsistensen, hvilket skyldes at den ikke er vacuumpakket – men ligner i øvrigt meget sit forbillede.

Brun Capstan
Gul og Blå Capstan har mistet sin “storebror”, der med lidt Kentuckytobak som supplement til de både lyse og fermenterede Virginiatobakker var en kende kraftigere end de to – og en tobak, der med sin smagsfylde netop egnede sig fortrinligt til at blive røget som en flake bør ryges: Med et lille bundt flakes lodret i piben.
Også her fremstiller My Own Blend en efterligning: Brun Cap – men som ready rubbed/skåret tobak – som minder en del om sit forbillede. Men også den fås kun hos enkelte tobakshandlere.

Fribourg & Treyer’s Negro Head
Var oprindeligt en spunden tobak skåret i noget større skiver end de fleste. Mørk Virginia med lysere stænk og en kraftigere, dybere og mere fyldig smag end de fleste curly cuts og i det hele taget en dejlig kraftig tobak, der mættede godt og længe.
Fribourg &Treyer har fremstillet en afløser, som dels har fået et mere politisk korrekt navn, dels fremstilles som en skåret tobak og i det hele taget ikke helt er det samme. Den hedder Black Jack og kan findes under skårne Virginia.

Mick McQuaid
Den glade gamling på den lille blå dåses låg er ikke længere.. Og man må undvære de små, kvadratiske flakes, som gav en både særpræget og behagelig duft og smag, når man fik ild i piben – hen i retning af figen, opnået gennem lidt casing inden tobakkens lagring og fermentering.
J. P. Carroll producerer ikke længere denne tobak, og mærket blev derefter produceret af Scandinavian Tobacco Group, især til eksport til det engelske marked, hvor den nu heller ikke findes længere.

Og der var mange andre..
..så denne oversigt kunne sagtens omfatte yderligere mindst tyve hedengangne tobaksmærker, men da nok så mange mindeord ikke bringer de afdøde tilbage, stopper vi her.

Skårne virginia
Flakes
Curly Cut/Navy Cut
Mixtures
Øvrige
My Own Blend