Flakes

Betegnelsen flake siger udelukkende noget om tobakkens skæring: Den sammenpressede blok er efter lagringen skåret i mindre blokke på tværs af de enkelte tobaksblade, hvorefter blokkene er skåret i ca. 1 mm tykke skiver – flakes – der hver for sig udgør en komplet tobaksblanding. Derfor bør flakes ikke “nuldres” mellem hænderne, men blot løsnes let og stoppes lodret i piben, hvilket kræver en smule øvelse. De tobakker, der indgår i en flake, kan derimod være meget forskellige: Fra rene Virginia til rene Burley- eller Kentuckytobakker, via alle tænkelige former for blandinger.

Capstan Flake (gul)
En traditionel, såkaldt engelsk flake. Gul Capstan af produceret udelukkende af lyse Virginiablade, og det er en både sødmefuld og smagfuld, men også meget mild tobak – så mild, at uøvede piberygere tenderer til at pulse for kraftigt, hvilket medfører at den basiske Virginiatobak godt kan bide lidt på tungen. Så den skal nydes stille og roligt. Fås også som ready rubbed – i rund dåse – og får dermed karakter som en skåret Virginia.

Capstan Flake (blå)
Også en traditionel flake af rene Virginiatobakker, men noget kraftigere i smagen end den gule Capstan – som følge af iblanding af mørkere (fermenterede) tobakker. Det er stadig en ret mild tobak og måske bedre for begyndere end den mildere Gule Capstan, hvis mere flygtige smagsnuancer kan være vanskeligere at fange for den uøvede. Som Gul Capstan fås også denne som ready rubbed – i rund dåse – og får dermed karakter som en skåret Virginia.
De oprindeligt engelske tobakker gul og blå Capstan er i en årrække blevet fremstillet på licens i Danmark, først af Scandinavian Tobacco Group og nu af Mac Baren. Efter sidstnævntes overtagelse er konsistensen ændret en smule i retning af det mere tørre.

Orlik Golden Sliced (Rød Orlik)
Denne lette og meget søde tobak har gennem mange år været mange danske piberygeres foretrukne – og er det fortsat i en grad, så den kan købes i enhver kiosk. Tobakken har en stærkt udpræget sødme, der rækker ud over hvad den i forvejen naturligt søde Viginiatobak kan præstere ved egen kraft, og desuden neutraliserer smagen af den smule Periquetobak, der angiveligt indgår i blandingen, som ellers består af udelukkende lette og lyse Virginiaobakker.

Fribourg & Treyer Cut Blended Plug
En klassisk flake. Rund og fyldig i smagen med det ekstra pikanteri, der følger af tilsætningen af en behersket mængde Perique til den gyldenbrune og mørkere Virginiatobak. Skæring og konsistens gør denne flake meget velegnet til at ryge på den klassiske facon, hvor et lille bundt flakes stoppes lodret ned i pibehovedet.

Fribourg & Treyer Special Brown Flake
En meget mørk flake med en let flavouring, der leder tanken hen på chokolade – uden at flavouringen i øvrigt er dominerende. Den er noget fugtigere i konsistensen end de øvrige Fribourg & Treyer tobakker og bør derfor ryges i en relativt stor pibe med tykke vægge for at give mulighed for en lidt kraftigere forbrænding.

Fribourg & Treyer Vintage
 Lyse orange og brune Virginiablade gør denne tobak til en spændende farvesymfoni. Den brænder let og med en naturligt sød, let krydret smag. Den perfekte tobak for piberygeren, der foretrækker en flake af noget lettere karakter end fx Fribourg & Treyers øvrige flakes – uden af den grund at forfalde til det kønsløse.

AVJ_2046Rattray’s Marlin Flake
En meget usædvanlig skæring, hvor de enkelte flakes er ret løse i strukturen, men til gengæld så lange, at de må foldes et par gange, inden de lægges i den høje 100-gram dåse. En meget dejlig, yderst velsmagende og kraftig tobak med nogenlunde samme indhold og egenskaber som Old Gowrie: Mørk Virginia, Cavendish og Perique – men altså en flake, der bør ryges som sådan.

Robert McConnell Scottish Flake
En krydret flake med flere af de egenskaber, der kendetegner en klassisk krydret mixture. Grundstammen er Virginatobak fra både Virginia og Carolina tilsat Kentuckytobak og små mængder af tyrkisk og Havanatobak. Denne blanding fermenterer under pres i adskillige uger, inden tobaksblokkene skæres til flakes, og resultatet er en karakteristisk, men vel afrundet flavour og en både drøj og mættende tobak.

Dunhill’s Dark Flake
En i bedste forstand klassisk flake. Fuldmodne og enkelte lysere blade fra Virginiatobakken tilsat en del Perique skaber tilsammen denne meget velsmagende Virginia-oplevelse, hvor den let sødlige (men absolut ikke sødladne) smag af Virginiatobakken afrundes på en ret pikant måde af den let krydrede og frugtige note fra Periquetobakken.

W.Ø. Larsen Navy Flake
En klassisk flake, hvor de rene Virginiatobakker af forskellig lagringsgrad er krydret med en meget begrænset mængde Perique. Det er en meget rund og behagelig, let-rygelig og meget typisk Virginiatobak, som både er ganske drøj og mættende omend uden de helt store smagsmæssige udsving.

10393c_mSamuel Gawith’s Brown Sugar Flake
Tobakken er fremstillet i et samarbejde mellem den engelske producent og The Danish Pipe Shop og er et forsøg på at genoplive den hedengangne Orlik Brown Sliced: Moden Virginia er presset i blok med Cavendish samt en smule orientalske tobakker og Burley. På trods af navnet ikke en specielt sød oplevelse. Men bemærk, at den som Samuel Gawith’s øvrige tobakker er ret fugtig og bør luftes en tid, inden den kommer i piben.

Samuel Gawith’s Full Virginia Flake
En ren Virginia-flake, hvor den mørke farve, duften og smagsfylden er opnået uden iblanding af andre og mere krydrede tobakker, men alene gennem Virginiatobakkernes fermentering og opvarmning under pres. Resultatet er en kraftig og på ingen måde stærk, men meget fyldig og drøj tobak.

Samuel Gawith’s Best Brown Flake
Denne tobak er “lillebroderen” til Samuel Gawith’s Full Virginia Flake og har mange af denne tobaks karakteristika, men altså en anelse mildere. Stadig en drøj og mættende tobak, hvor smagen er en anelse mere kølig og sød (stadigvæk uden at være sødladen).

Mac Baren’s HH Old Dark Fired
En flake af “engelsk type” uden indhold af mere eksotiske tobakker – men til gengæld med både mørk røget Burley og lidt lysere Virginiatobak. Den langvarige fermentering og opvarmning under pres resulterer i en kraftig, drøj og meget mættende tobak, hvor hovedindtrykket domineres af Burleytobakken.

Mac Baren’s HH Bold Kentucky
En temmelig kraftig sag bestående hovedsageligt af mørk Kentuckytobak. Der er tilsat en del lysere Virginia for at bløde helhedsindtrykket lidt op, men hovedindtrykket domineres af Kentuckytobakkens kraftfulde, røgede og lidt jordagtige smag.

Mac Baren’s HH Latakia Flake
Sådan set en mixture, der minder en del om de klassiske engelske af slagsen – men altså en flake, hvor tobakken har været lagret/presset i blok under opvarmning. Blandingen består af lys Virginia, orientalske tobakker, en smule Burley og en god portion cypriotisk Latakia. Hvilket tilsammen resulterer i en kompleks smag, hvor den røgede Latakia er tydelig uden at være alt for dominerende.

Mac Baren’s HH Pure Virginia
En flake, hvor tobakken som de øvrige i HH-serien er lagret/presset i blok under opvarmning. Og som navnet antyder en blanding bestående udelukkende af Virginiatobakker fra henholdsvis Nordamerika og Afrika. Hvor resultatet er en ret mild, men absolut mættende og ikke uinteressant smagsoplevelse, hvor Virginiaens naturlige sødme kommer til sin ret.

Peterson’s Irish Flake
En blanding af lagrede Virginiatobakker og Kentucky resulterer i en mørk, drøj og lidt tung tobak – ikke helt ulig den hedengangne Brun Capstan. I dette tilfælde er den røgede/jordagtige smag af Kentuckytobakken dog lidt mere markant. I det hele taget en drøj og kraftig tobak for mandfolk.

My Own Blend: No. 111
Modne Virginiatobakker fra North Carolina er krydret med både Perique og Kentuckytobak. Resultatet er en meget markant, rund, drøj og ikke mindst velsmagende tobak, der fremkalder erindring om en del klassiske flakes, der ikke længere er i handelen. Lidt i retning af fx Brun Capstan – og så alligevel: Denne tobak er helt sin egen.

My Own Blend: No. 222
Denne klassiske Virginiaflake er sammensat udelukkende af sent høstede og lagrede Virginiatobakker, der håndblandes, presses og lagres under fortsat pres i op til 3 måneder. Varmt mørkebrune vekslende med lidt lysere nuancer i tobakken. En kraftig, mørk og let krydret duft. Og sidst men ikke mindst en fyldig rygeoplevelse, der mætter godt og længe. En tobak, som man ofte vender tilbage til.

Skårne virginia
Curly Cut/Navy Cut
Mixtures
Øvrige
In memoriam
My Own Blend