Den første tobak

Der findes helt overordnet to typer af pibetobak: Dårlig tobak og god tobak – og her er der altså ikke blot tale om en ”smagssag”, men om en konkret og objektiv kvalitetsvurdering.

Dårlig tobak

Dårlige tobakker sælges for 90 procents vedkommende i 38 grams plast-lommeposer, består af maskinforarbejdet tobak af mere eller mindre ukendt oprindelse og er ofte sødet og/eller tilsat diverse smagsessenser. Hvis man starter sin piberygerkarriere med en tobak af dén slags, går det med stor sandsynlighed galt, og man snyder sig selv for nogle af de største fordele ved piberygningen: Man lærer aldrig at sætte pris på smagen af tobak og de mange forskellige slags tobaksoplevelser, der knytter sig til de forskellige tobakstyper og -mærker.. Og man oplever aldrig at blive mæt af tobak, men er udmærket i stand til at pulse non-stop dagen igennem.

God tobak

God tobak sælges med meget få undtagelser i blikdåser og er forarbejdet med omhu af gode råvarer – hvilket sådan set er det eneste helt generelle, der kan siges om denne type tobak, som kommer i et utal af forskellige mærker og typer, afhængigt af tobakssort, lagring, skæring, blanding osv. Og det er netop dét, der gør det så unikt at ryge pibe: At man kan variere sine smagsoplevelser i forhold til tidspunktet på dagen, lejligheden eller humøret og i øvrigt prøve sig frem gennem – bogstavelig talt – en hel verden af dufte og smagsoplevelser.

Den kunstige smag

(I parentes bemærket findes der også en tredje type): Tobak af både god og – især – ringere kvalitet, der er tilsat diverse smagsessenser: Krydderier, spiritus, frugtsaft, sødemidler og andre smagsgivere af enhver art – såkaldt flavouring, der imødekommer en tendens blandt især yngre piberygere, der har bredt sig fra USA og Tyskland. På denne hjemmeside hævdes det synspunkt, at tobak bør smage af tobak. Og at der er så uendeligt mange muligheder for smagsvariationer via valg af tobakssort, dyrkning, høst, efterbehandling, lagring, skæring, blanding osv. at kunstige smagsstoffer er ganske overflødige. Man putter jo (normalt) heller ikke kanel, sukker eller andre smagsgivere i fx rødvin..

En god begyndelse

Begynd helst med en tobak af typen skåret Virginia. At tobakken er skåret, også kaldet ready rubbed, betyder, at den oprindelige pressede blok af tobak er skåret i skiver, flakes, der igen er løsnet til tråde af varierende bredde og længde, der gør tobakken nem at stoppe og holde ild i. At det er en ren Virginiatobak betyder, at den er fri for de mere krydrede tobakssorter, der for begyndere kan virke stærke eller kradsende – men vær opmærksom på, at den aldrig må ryges på en måde, så piben bliver for varm. Så kan Virginiatobakken godt bide lidt på tungen.

Læs mere om de forskellige tobakstyper.

En konkret anbefaling af en “begyndertobak” kunne være Mac Baren’s Modern Virginia: En blanding af helt lys og lidt mørkere Virginiatobak, der er tilføjet en smule Cavendish (af den let sødede type) og Burleytobak, hvilket tilsammen giver en mild og velduftende tobak. Den er ikke nogen stor og kompleks smagsmæssig oplevelse – hvilket netop kan være en pointe for en begyndertobak. Også fordi den (som ready-rubbed) er meget kort skåret, så det er let at stoppe piben.

AVJ_1866Hvis man ønsker en lidt kraftigere oplevelse af sin første pibe tobak, kan Blå Capstan være en mulighed. Det er en ren Virginiatobak – lyse blandet med lidt mørkere (modnede/fermenterede) tobakker, der giver en ikke specielt stærk, men meget smagfuld og mættende rygeoplevelse. Vælg ready rubbed udgaven (rund dåse), der er noget nemmere at stoppe og ryge. Kan man kun finde den som flake (firkantet dåse) kan man løsne tobakken mellem håndfladerne og opnå stort set samme resultat.
Der findes også en Gul Capstan med helt lyse Virginiatobakker, som ganske vist er en del mildere, men netop derfor frister til at blive røget så kraftigt at den bider på tungen.

Læs mere om mulighederne under Tobaksmærker

Den nye piberyger
Ryg hellere pibe
Det første stop
Efter den første pibe