Danmarks Industrimuseum i Horsens gør et stort arbejde for både at illustrere og levendegøre håndværks- og industrimiljøer, som de engang udfoldede sig i alle større danske provinsbyer. Det gælder fx smedje, bogtrykkeri, radio- og tv-fabrik, bryggeri, bogbinderi og telefoni – og selvfølgelig ikke mindst tobaksindustrien, der blomstrede i Horsens siden slutningen af 1600-tallet og på sit højdepunkt omfattede kendte producenter som M. Bønnelycke (i 1800-tallet), Petersen & Sørensen (1865-1986), Poul Petersen (1932-1973) og Alfred & Christian Petersen (1974-2000). Desuden har museet en række særudstillinger året igennem.
Det gælder for hele museet at man i højere grad end blot at udstille diverse genstande prøver at genskabe miljøerne, som de tog sig ud engang – komplet med værksted, værkførerkontor, kantine, madpakke og kaffekop – og med rige muligheder for “hands on” oplevelser, hvor man kan betjene værktøj og maskiner eller sidde ved værkførerens skrivebord.
Museets “butiksstrøg” rummer en lang række små dagligvarebutikker side om side, indrettet og med vareudvalg som det så ud engang lige før eller efter anden verdenskrig. Herunder også en ualmindeligt velforsynet tobaksforretning. Udvalget af pibetobakker, cigarer, cigaretter og skrå er intet mindre end overdådigt. Så her er virkelig mulighed for et gensyn med gamle, forlængst afdøde tobaksmærker som “Virginia Rose”, “Perle”, hele “Caledonian” serien og mange andre. Eller den 5-styks pakke “Eifel” cigaretter, der for mange af os blev indledningen til hele rygerkarrieren. Selve interiøret stammer fra Poul Olsens tobaksforretning ved Østerport i København, der især blev kendt for de individuelle My Own Blend blandinger. I butikken kan man i øvrigt få sig et gratis stop fra de opstillede glaskrukker med flere varianter af My Own Blend.
Tobaksfabrikationen har som nævnt spillet en stor rolle i Horsens, og det lykkedes museet at redde sig en ganske komplet produktionslinje fra Alfred & Christian Petersen i forbindelse med fabrikkens lukning i 2000. Her er tobakken opbevaret i store baller (ja, det er rigtig tobak) og her kan man få lov at skovle tobakken i tørre/blandetromlen, inden den går videre til pakkelinjen, hvor den afvejes og pakkes i dåser. Det hele kan overskues fra det tilknyttede værkførerkontor, der i øvrigt er prydet af mængder af tobaksrelaterede genstande som emballage i alle former, skilte, figurer og andet salgsmateriale og diverse værktøj.
John Juhler Hansen, der er registrator ved Danmarks Industrimuseum, har skrevet et stort og spændende værk om byens tobaksindustri gennem tiderne. Læs om tobak i Horsens i 300 år
Danmarks Industrimuseum
Gasvej 17-19
Horsens
Åbningstider:
Alle dage kl. 11-16, i juli og august 10-16.
Lukkedage i 2018-19: 21.-26. og 30.-31. december samt 1. januar