I 1863 åbnede den russisk-jødiske emigrant Frederick Charatan i Mansell Street, Tower Hamlets, London en butik hvor han begyndte at skære merskumspiber. De blev hurtigt populære, og Charatan flyttede til en større butik i Prescot Street, lige rundt om hjørnet, hvor han også begyndte at fremstille de bruyerepiber, der efterhånden gjorde ham verdensberømt.
Charatan blev det første pibemærke, der fremstillede håndlavede bryerepiber fra og med den rå bruyereblok til og med færdige piber, herunder pibespidserne. Varemærket ”Charatan’s make” refererer til denne produktionsmetode for at adskille Charatan fra andre mærker, der samlede piber af forborede hoveder og leverede pibespidser.
Som Englands ubestridt førende pibemager var det Charatan, Alfred Dunhill henvendte sig til, da han var utilfreds med kvaliteten af de importerede piber fra Frankrig, som han solgte i sin egen butik. I årene 1908-10 købte Dunhill derfor piber hos Charatan – og betalte en voldsom pris for dem – for at sikre sine kunder de absolut bedste piber, der kunne fås i England. Indtil han i 1910 fik overtalt en af Charatans bedste pibemagere, Joel Sasieni,til at arbejde for sig og åbnede sit eget lille pibemageri i Duke Street.
Da Frederick Charatan gik på pension i 1910 overtog sønnen Reuben familievirksomheden indtil sin død i 1962 – hvorefter virksomheden blev solgt til amerikanske Herman G. Lane, der som importør af Charatanpiberne siden omkring 1950 havde haft væsentlig indflydelse på sortimentet og medvirket til at gøre disse piber til nogle af de mest solgte i USA. Efter Lanes død solgte arvingerne virksomheden til Dunhill i 1978. Fabrikken i Prescot Street lukkede i marts 1982, og derefter gik det ned ad bakke for Charatanpibernes kvalitet og berømmelse.
I 1988 solgte Dunhill rettighederne til Charatans navn, varemærke og modeller – hvilket var, hvad der var tilbage af virksomheden – til James B. Russell Inc i New Jersey, USA. Russel fik Charatanpiberne fremstillet i Saint Claude (efter sigende hos Butz-Choquin) og selvom piberne fra Saint Claude pr. definition absolut ikke er ringe, blev de kun ringe efterligninger af de ”rigtige” Charatanpiber og blev ingen succes.
Da J. B. Russel lukkede i 2002 genintroducerede Dunhill Charatan-mærket som en serie håndskårne piber med bistand fra et par af Englands dygtigste pibemagere, Colin Fromm og Colin Leeson, der allerede et ar år havde produceret fornemme ”freehands” for Dunhill. Men som ”almindeligt” pibemærke eksisterer Charatan altså ikke længere.
Pibemærker