Bruyerepiben

BeuyereklodserDen bedste bruyere til pibefremstilling anses i almindelighed for at komme fra Korsica, men busken findes på flere lokaliteter ved Middelhavet. Uanset oprindelsen er det et naturprodukt, der ikke kan dyrkes erhvervsmæssigt, og det tager 40-100 år eller længere, før rodknolden opnår en passende størrelse. Ressourcerne er derfor begrænsede. Det gælder selvfølgelig især de bedste kvaliteter, som derfor kun bruges i de bedste piber. Det er naturligt nok også de dyreste. Læs mere om Bruyere.

Fotoet viser de rå bruyereklodser, hvor pibemagerens vigtigste opgave er at aflæse de enkelte klodsers struktur og især forløb og retning af årerne for at opnå det perfekte resultat.

Frankrig

Det var franskmændene, der fra midten af 1800-tallet udviklede bruyerepiben og gjorde den kendt og udbredt verden over. Det skete i den lille by Saint Claude i Jurabjergene, der fortsat ynder at smykke sig med titlen som “verdens pibehovedstad”. Byen rummer en række legendariske pibefabrikater, hvoraf de mest kendte af de fortsat eksisterende pibemærker er Chacom og Butz-Choquin . Læs mere om Saint Claude.

 England

BulldogSelvom englænderne kom lidt senere med, opnåede de hurtigt dominans på pibemarkedet verden over. Den første, der satte England på pibe-verdenskortet var Charatan (eksisterer ikke længere) som fx Dunhill fik produceret piber hos, indtil han begyndte for sig selv. Også Comoy, der blev grundlagt af et medlem af familien bag franske Chacom (Chapuis-Comoy) var og er generelt er rigtig gode piber til en fornuftig pris. Det samme gælder de lidt senere tilkomne BBB. Samt Dunhill’s sub-brands Parker og Hardcastle.

Danmark

Danmark har opnået en placering som et af verdens førende pibelande. Det skyldes dels vores fabrikation af piber – der endegyldigt ophørte i 2010 – og dels de mange selvstændige pibemagere, der har slået deres navn fast som kunsthåndværkere og for nogles vedkommende opnået status som kunstnere. Og det hele skyldes mangel på bruyere!

Manglen opstod under krigen. Der kunne ikke skaffes oversøisk tobak – så man måtte selv dyrke den, hovedsageligt på Fyn! Slemt nok i sig selv, men der kunne heller ikke skaffes bruyerepiber, og den hjemmedyrkede tobak var dog en smule mindre afskyelig i piben end som cigaretter. Så driftige folk kiggede sig omkring efter et alternativt materiale og fandt det hurtigt: Bøgetræ. Ligesom den bedste bruyere vokser omkring Middelhavet, vokser de bedste bøgetræer i Danmark og omegn. Det er forholdsvis hårdt, let og upåvirkeligt af ild. Slet ikke i samme grad som bruyere, men dog brugbart.

Billard

Blandt de pibefabrikker, der opstod i Danmark under krigen, er Stanwell den mest kendte og den, der overlevede længst: Ved årsskiftet 2009-10 lukkede man fabrikken i Borup på Sjælland, og ejerne (Scandinavian Tobacco Group) flyttede produktionen til mindre løntunge dele af Europa. Stanwell er stadig et dominerende pibemærke i Danmark og Europa, men selve produktionen foregår nu i Italien.

Det gik ellers udmærket for flere af fabrikkerne efter krigen, hvor man selvfølgelig hurtigt omstillede til bruyere som råvare. Ud over Stanwell var Georg Jensen (nej, de har ikke noget at gøre med sølvsmeden) en kendt og påskønnet pibefabrik – ligesom Kriswill og Bari.

l-freehand-karl-erik-denmarkEn del af de selvstændige pibemagere, der også har medvirket til at sætte Danmark på pibe-verdenskortet, er egentlig produkter af den samme udvikling. En del danske fabrikker, først og fremmest Stanwell, tiltrak i deres levetid mange dygtige pibemagere, som stod for en række designs, der blev berømte verden over. Og da fabrikkerne lukkede og en del medarbejderne stod uden arbejde, begyndtye en del pibemagere for sig selv.

For flere af pibemagerne gik det rigtig godt. De nytænkte piben, der fra at være et rygeredskab blev til et stykke brugskunst: Den særlige ”danish free style”, kendt og efterspurgt i både USA og Japan, hvor disse unika kunne sælges til uhyrlige priser. I mellemtiden er flere, også yngre pibemagere kommet til, og der findes i dag mindst 30 selvstændige pibemagere rundt omkring i landet. Se deres fælles (engelsksprogede) hjemmeside her.

Andre lande

Der fremstilles naturligvis piber af høj kvalitet mange andre steder i verden. Bl.a. i Italien, hvor det mest kendte mærke er Savinelli, og i Irland (Peterson).

Historien
Pibens udvikling
Piben på museum