Amsterdam Pipe Museum

DSC_0001DSC_0023Det hollandske pibemuseum Amsterdam Pipe Museum (tidligere Pijpenkabinet) i Amsterdam har til huse i et af de statelige historiske huse i Prinsengracht ved en af byens talrige kanaler. Det gamle bedsteborgerlige hjems originale indretning er for en stor del bevaret komplet med stuk, paneler, lysekroner og møblement og danner en meget passende og stemningsfuld ramme om selve pibeudstillingen.

Tidsmæssigt omfatter udstillingen piber fra de foregående 2500 år (!) idet de ældste eksemplarer er tidlige præcolumbianske lerpiber, hvorfra man kan følge udviklingen frem til den moderne pibe – med afstikkere til rygeredskaber fra klodens fjernere og mere eksotiske egne. En stor del af samlingen udgøres af de hollandske kridtpiber – meget naturligt, idet netop hollænderne dominerede både produktionen og udviklingen af disse piber i midten af 1600-tallet.

DSC_0019Museet har også forskningsopgaver, og museumsinspektør Benedict R. Goes, der er uddannet kunsthistoriker, har udgivet flere bøger – hvoraf den mest alment interessante nok er “The Intriguing Design of Tobacco Pipes”, der ud over at gennemgå udviklingen gennem 25 århundreder samtidig fungerer som katalog for museets samlinger.

Pibe Shop
Pipe Shop (Smokiana) har til huse i kælderen under pibemuseet i Prinsengracht med sin egen indgang adskilt fra museet, og butikken er på flere måder en del af museet. Dels er forretningen ikke-kommerciel og indgår i museets økonomi. Og dels består en del af udvalget af sjældne, antikke og endda historiske piber og andre rygeartikler, som museet har erhvervet, men allerede har i samlingen eller af andre grunde har valgt ikke at udstille.

I øvrigt er Smokiana en usædvanligt velassorteret pibe- og tobaksforretning, hvor man ud over et stort udvalg af fabriksnye piber fx har mulighed for at købe brugte, men renoverede piber til en meget fornuftig pris.

Amsterdam Pipe Museum og Pipe Shop
Prinsengracht 488
Amsterdam

Åbningstider:
Mandag-lørdag 12.00-18.00
(Udenfor åbningstid efter aftale, tlf. +31 20 42 11 779