Her er verdens mest sjældne tobak

p1030257
Periquetobakken fermenterer 12-14 måneder i brugte bourbontønder under 5 tons tryk – her i familien Leblancs traditionelle åbne tørrelade, hvor Deborah Leblanc fortæller om de mange led i processen.

Perique er verdens mest sjældne tobak, der kun kan dyrkes ét sted i verden – på et få hundrede hektar stort område langs Mississippifloden i Louisiana, USA. Og Perique er for mange piberygere den måske vigtigste af alle tobakker, fordi den er et helt uforligneligt krydret indslag i tobaksblandinger med især Virginiatobak. Piberyger.dk har været på besøg i Louisiana.

Tobakken er sjælden, den er arbejdskrævende, og den er meget dyr fordi efterspørgslen er stor. Men for ikke så mange år siden gik dyrkningen næsten i stå, produktionen faldt til 5 (!) tønder årligt og der var sorte udsigter for verdens piberygere.. Indtil en cigaretfabrikant kom forbi og reddede den århundredgamle tradition for Periquedyrkning og dermed også de tobaksblandinger, som vi piberygere meget nødigt vil undvære.

Læs mere om dét og om Periquetobakken, dyrkningen, håndværket og traditionen – ved at klikke her.

p1030472Under en godt tre uger lang tur fra Georgia via Alabama, Mississippi og Louisiana til Texas har piberyger.dk desuden forsøgt at vurdere piberygningskulturen i USA. Hvor den mest mindeværdige oplevelse var den høflige mand, der spurgte:
Undskyld Sir, må jeg spørge hvad det er for en pibe De ryger på?
– Øh selvfølgelig, det er en håndlavet pibe fra Danmark. Øh, i Europa De ved. Skandinavien..
Er det en Nording-pibe?
– Øh, Erik Nørding? Ja, faktisk..
Det tænkte jeg nok. Jeg har selv en fire-fem stykker af dem!

Og så udspandt der sig selvfølgelig en længere samtale om piber og tobak, der lige midt på parkeringspladsen foran den meget rustikke, men ret fantastiske restaurant “Pier 30” på vej 332 ved Gulf-kysten syd for Bay City, Texas.

Der ud over har piben mest givet anledning til udsagn som “Nej hvor hyggeligt, min bedstefar røg også pibe..”  Der er generelt langt mellem piberygerne i USA og endnu længere mellem de velassorterede tobaksforretninger. Godt, at man havde en forsyning med hjemmefra!

1 thought on “Her er verdens mest sjældne tobak”

  1. Der er en brasiliansk tobak Arapiraca der fermenters på samme måde som perique. Den bruges bl.a. af V2 tobacco til fremstilling af deres jubilæums-kardusskrå 10 Thunder. Den er efter min mening en ualmindelig lækker skrå.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.